16 mai 2011

Cerentel (Geum urbanum – Fam. Rosaceae)

Cerentel (Geum urbanum - Fam. Rosaceae)Cerentel (Geum urbanum - Fam. Rosaceae)
Cerentel (Geum urbanum - Fam. Rosaceae)Denumiri populare mai cunoscute: cerculet, cuisorita, verental, ridichioara, barbusoara, crances.

Prezentare: este o planta erbacee, ce are tulpina aeriana dreapta, ramificata, iar florile galben-aurii.

Raspandire: intalnita in intreaga tara, preferand indeosebi marginea padurilor mai umede si tufarisurile. Infloreste din luna mai pana la inceputul toamnei.
Partea utilizata a plantei: rizomii cu radacinile (Rhizoma cum radicibus Gei) recoltate primavara pana in lunile aprilie-mai, dar si in perioada septembrie-noiembrie. Cand se usuca, are uloarea bruna, un miros slab aromat, asemanator celui de cuisoare si un gust amar si astringent.
Componentii principali: geina (geozida), tanin, ulei volatil.
Proprietati:
  • Intern: astringenta, antidiareica si hemostatica, scade secretiile mucoaselor, permeabilitatea capilarelor si a membranelor celulare (gratie taninului), calmanta si bactericida, gartie eugenolului rezultat din descompunereea geozidei.
  • Extern: antiseptica.
Indicatii:
  • Intern: in diaree si dispepsia gastrica, in enterita infectioasa si voma provocata de tulburarile ficatului sau ale bilei.
  • Extern: in hemoragii hemoroidale, dismenoree, plagi, gingivita cu sangerare, in amigdalita (sub forma de gargara).
Se poate combina foarte bine cu: musetel, sunatoare si menta.
Mod de folosire:
Intern: decoct din 2 lingurite de radacina maruntita la 300 ml apa, se fierbe 30 minute, dupa care se va consuma fractionat in 3 reprize, dupa mesele principale.
Extern: acelasi decoct, preparat din 3 lingurite la 300 ml de apa, pentru a fi mai concentrat se va folosi la gargara si in aplicatii locale (comprese).
Contraindicatii: afectiuni cronice hepatice sau renale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu