15 mai 2011

Avocado – Persea Americana, Familia LAURACEAE

Avocado  - Persea AmericanaAvocado este originar din Mexic si din America tropicala. S-a raspandit repede in intreaga lume tropiacala si sub-tropicala. Fructul are o forma de para si o culoare variata, dar in general un verde-galbui pana la brun-violet. Epiderma acopera un miez carnos, moale si uleios, cu un miros untos sau  apropiat de aluna, de culoare galben-verzui. Samburele este mare si asezat in centru.

Proprietati


Pulpa de avocado are o compozitie chimica un pic diferita in functie de varietate, de locul geografic si conditiile climaterice, dar in principal contine:
  • Apa – 65-80%
  • Zahar – 2-10%
  • Proteine – 1-4%
  • Ulei – 3-30%
In fructul de avocado gasim vitaminele A si E, complexul B si un pic sau deloc vitamina C. Uleiul de avocado este gros, verzui, cu un miros si gust agreabil. In compozitia acestuia intra:
  • Acid oleic – 42-63%
  • Acid palmitic – 17-29%
  • Acid linoleic – 9-16%
  • Acid linolenic mai putin de 1%
Mod de folosire
Pulpa fructului de avocado ofera o mare cantitate de energie, 2000-3000 kgcal/kg, si in ciuda acestui fapt este usor digerabil, caci uleiul sau se gaseste sub o forma lichida. Se consuma in general cruda, in salate, dar si in serbeturi sau bauturi. Nu trebuie sa il gatim.

Pulpa fructului poate fi aplicata si ca masca de frumusete pentru ten si par, putandu-se pune direct pe fata sau pe par, amestecata cu miere sau alte produse naturale. Uleiul de avocado intra in compozitia multor produse cosmetice, sampoane, sapunuri de lux non-iritante, ca fac o spuma minunata, abundenta. Acesta intra in compozitia unor fitomedicamente destinate sa modifice compozitia si metabolismul tesutului conjunctiv.

De exemplu, amestecul de 1/3 avocado si 2/3 soia se foloseste in tratamentul de fond ale tulburarilor si inflamatiilor tesuturilor de sustinere ale dintilor pe maxilar – parodontoza -, in dermatologie si in tratarea punctelor dureroase provocate de artita.

In Antile, avocado este folosti si altfel. Se bea o infuzie din frunzele de avocado pentru ingrijirea diverselor tulburari, precum astenia, diabetul, indigestia, tulburarile menstruale. Samburele de avocado intra in compozitia preparatelor afodisiace, precum vinul de avocado.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu