Sparanghelul ofera sanatatii atatea beneficii, incat el trebuie adaugat in mod obligatoriu la dieta noastra. Este excelent ca leguma detoxifianta, impotriva imbatranirii, ca afrodiziac si nu numai.
Sparanghelul este un mebru al familiei crinului. Creste cu usurinta in gradina, chiar in rondul cu flori, este o planta perena si poate produce recolte timp de zeci de ani. Sparanghelul poate fi plantat ca seminte sau ca rasaduri, in orice perioada a anului.
Iata o lista cu unele dintre beneficiile pentru sanatate oferite de sparanghel, urmata de o explicare mai detaliata a acestor beneficii.
Sparanghelul:
1 – poate detoxifia sistemul
2 – are functii anti-imbatranire
3 – este considerat afrodiziac
4 – poate proteja impotriva cancerului
5 – reduce durerile si inflamatiile
6 – poate preveni osteoporoza si osteoartrita
7 – reduce riscul aparitiei bolilor de inima
8 – poate ajuta in prevenirea aparitiei defectelor din nastere.
Desi pe piata exista o gama larga de cai pentru o nutritie sanatoasa si pentru a rezolva anumite afectiuni ale sanatatii, prea des oamenii apeleaza la pilule, ca sursa principala de nutritie. Pastilele ar trebui folosite doar ca suplimente si nu pentru inlocuirea alimentelor. Spre exemplu, acidul folic este recomandat cu tarie in prezent, in special pentru femeile insarcinate. Totusi, acidul folic se poate gasi si sub forma naturala in sparanghel. Pentru o buna sanatate, intotdeauna se recomanda alimentele integrale, inainte de consumul de suplimente.
Motive pentru care spranghelul ne mentine sanatosi
1 – Ca detoxifiant – sparanghelul ofera 288 miligrame de potasiu la o ceasca. Potasiul este recunoscut pentru a reduce grasimea abdominala. Mai contine si 3 g de fibre, care curata sistemul digestiv. Nu contine sodiu si nu baloneaza in timpul sindromului premenstrual, nu contine grasimi sau colesterol, iar o ceasca de sparanghel are doar 40 de calorii. In materie de detoxifiere, specialistii sunt de parere ca este cea mai buna leguma.
2 – Are rol impotriva imbatranirii – sparanghelul este bogat in potasiu, vitamina A si acid folic. Este foarte bogat in glutation, un aminoacid cu proprietati antioxidante puternice. Glutationul este un antioxidant care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi.
3 – Ca afrodiziac – sparanghelul este considerat un afrodiziac psihofiziologic datorita formei sale. Se spune ca determina mintea sa dea un raspuns fiziologic. Varianta in franceza pentru sparanghel este “asperge”, iar “asperge” se utilizeaza in argou pentru penis.
4 – Impotriva cancerului – sparanghelul este bogat in acid folic, recunoscut pentru protectia impotriva cancerului. Acidul folic se gaseste in legumele cu frunze verzi si in fructele citrice.
5 – Reduce durerile si inflamatiile – tot acidul folic este responsabil si pentru reducerea inflamatiilor.
6 – Previne osteoporoza si osteoartrita – sparanghelul contine vitamina K, despre care studiile au demonstrat ca ajuta la prevenirea osteoporozei si osteoartritei. Vitamina K ajuta la formarea oaselor si repararea acestora. De asemenea, este necesara pentru sinteza osteocalcinei. Osteocalcina este proteina din tesuturile oaselor pe care se cristalizeaza calciul. Sparanghelul reprezinta sursa numarul 1 de vitamina K.
7 – Reduce riscul aparitiei bolilor de inima – responsabil fiind acidul folic.
8 – Previne aparitia defectelor din nastere – consumul de acid folic in cantitati suficiente este deosebit de important pentru femeile insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate. Deficienta de acid folic a fost corelata cu un risc crescut al Spina Bifida, un defect din nastere la nivelul maduvei spinarii, dar si al anencefaliei. Acidul folic ajuta la echilibrarea formarii celulelor fetale embrionare si nervoase si poate ajuta la prevenirea nasterilor premature.
In plus, studiile au aratat ca beneficiile nutritionale ale sparanghelului ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar si pietrelor la rinichi. In general, sparanghelul este bogat in potasiu, vitamina A, acid folic, glutation si vitamina K. Este bogat in fibre, nu contine potasiu, colesterol sau grasimi.
Veti observa ca unele tije de sparanghel sunt groase, iar altele sunt subtiri. Cele groase sunt bune pentru prajit si inabusit. Inabusirea este cea mai buna si rapida metoda de preparare. Tijele subtiri sunt bune la gratar sau ca sautee.
Pentru beneficiile optime sanatatii se recomanda ca sparanghelul sa fie consumat crud.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu