Prezentare: planta perena, erbacee, ce prezinta 2 tipuri de tulpini: cele fertile care apar primavara si au o inaltime de pana la 40 cm si cele sterile care apar la inceputul verii si ajung la o inaltime de 60 cm.
Raspandire: din regiunea de campie pana in cea de munte, in preajma luncilor, pe marginea apelor curgatoare, fiind de multe ori interpretata ca si o buruiana care este greu de combatut.
Partile utilizate ale plantei: tulpinile sterile (Herba Equiseti), recoltata in perioada iulie- septembrie, prin taiere la circa 6 cm de la sol.
Componentii principali: acizi (salicilic, mailic,oxalic), gliceride ale acizilor stearic, linoleic si oleic, equisetonina, flavonoide, nicotina, vitamina C, ulei volatil, saruri de potatsiu.
Proprietati: antimicrobian, antiseptic-dezinfectant urinar, scade aciditatea gastrica, remineralizant, expectorant, bronhodilatator, diuretic, hemopoetic (provoaca fabricarea de globule rosii).
Indicatii: in tuberculoza pulmonara (ca remineralizant), in metroragii, epistaxiz, hemoroizi (ca hemostatic), in guta si reumatism (diuretic), in afectiunile renale si ale vezicii urinare, in bronsite, in bolile de inima, ficat, piele, in ulcer gastric, plagi, ulcere la picioare, afte.
Mod de folosire:
- Intern:
- decoct din 50-100 g de planta proaspata la 1 litru apa (timp de fierbere: 30 minute)
- decoct din 15 g de planta uscata la 1 litru apa, luat in doze de 1-2 lingurite pe zi – la copii si 200 ml pe zi in cazul adultilor
- decoct din pulbere, cu efect mai rapid: o lingurita de pulbere la o cana mare de apa rece, se fierbe timp de 10 secunde, apoi se lasa la infuzat 10 minute, se strecoara si se bea o cana pe zi.
- pulbere: 1-2 g inainte sau dupa cele 2 mese principale
- Extern:
- comprese sau spalaturi cu decoct in cazul: plagilor, ulcerelor de picioare, cancere ulcerate
- gargara pentru afte
- mladitele tinere se pot consuma in salate
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu