4 mai 2011

Tratarea alergiilor

Medicii folosesc trei abordari pentru a ajuta pacientii cu alergii:
- instruirea pacientilor in legatura cu modalitatile de evitare a alergenilor in masura posibilului
- prescrierea medicamentelor pentru usurarea simptomelor
- administrarea unei serii de pulsterapii.

Desi alergiile nu se vindeca, una dintre aceste strategii sau o combinatie a lor pot asigura diferite grade de ameliorare a simptomelor alergice.

Evitarea expunerii la alergen


Evitarea completa a expunerii la polenurile alergice sau mucegaiuri prin mutarea intr-o regiune in care nu cresc aceste substante sau unde nu sunt raspandite in aer. Dar chiar si aceasta solutie extrema poate produce numai ameliorare temporara din moment ce un pacient care este sensibil la un polen specific sau mucegai poate dezvolta alergii la alergene noi dupa o expunere repetata. De exemplu, persoanele alergice la Ambrosia artemisifolia pot parasi regiunile care contin acest tip de alergen si se pot restabili in regiunile unde acestea nu cresc, numai ca dezvolta alergii la alte seminte, ierburi sau arbori din noua regiune. Intrucat restabilirea intr-o alta regiune nu este o solutie de incredere, specialistii in alergologie nu incurajeaza aceasta abordare.

Exista alte metode pentru evitarea acestor polenuri: sa stam in interior dimineata, de exemplu, in momentele cand nivelul de polen este ridicat. Zilele calduroase, cu vant pot fi suparatoare. Daca pacientii cu alergie la polen trebuie sa lucreze in exterior, pot purta masti faciale destinate special pentru filtrarea polenurilor din aer si impiedicarea lor de a ajunge la nivelul cailor respiratorii. O alta modalitate de abordare a problemei, unele persoane isi iau concediu in perioada in care exista de obicei concentratii ridicate de polen in aer si aleg locatii in care o asemenea expunere ar fi minima. Malul marii, de exemplu, ar putea fi un adapost util pentru multe persoane cu alergie la polen.

Alergenii de mucegaiuri pot fi greu de evitat, dar unii pasi pot fi efectuati pentru a reduce expunerea la ei. In primul rand, pacientul alergic ar trebui sa evite acele locuri mentionate mai sus in care mucegaiurile tind sa fie concentrate. Gazonul ar trebui indepartat si frunzele greblate, dar altcineva decat persoana alergica ar trebui sa faca acest lucru. Daca acest lucru nu poate fi efectuat de altcineva, atunci persoana alergica sa poarte o masca protectoare care sa reduca expunerea si simptomele care ar putea aparea. Vacantele la tara, mai ales in zilele uscate, cu vant sau cand se strange recolta de grau, ar trebui evitate, la fel ca si plimbarile in regiunile cu vegetatie inalta. O cabana de vara, inchisa pe perioada iernii, este probabil plina de mucegai si ar trebui aerisita si curatata inainte ca o persoana alergica la mucegai sa locuiasca in ea. In jurul casei, se poate folosi un dispozitiv care elimina excesul de umiditate din aer pentru uscarea subsolului, dar apa extrasa din aer ar trebui sa fie indepartata frecvent pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului in acest aparat.

Persoanele cu alergie la praf ar trebui sa fie atente la praful care exista in dormitoare. Cel mai nociv lucru care ar putea exista in dormitor sunt covoarele de dimensiuni mari, jaluzelele venetiene (orizontale), paturile captusite, anumite perne, sistemele de aerisire cu aer foarte cald sub presiune, cainii, pisicile si dulapurile pline de haine. Foliile parasolare sunt de preferat in locul jaluzelelor venetiene (orizontale) deoarece ele nu acumuleaza praf. Perdelele pot fi folosite daca sunt spalate periodic cu apa fierbinte pentru a distruge particulele de praf (acarienii). Cel mai important, asternutul ar trebui acoperit de o husa cu fermoar, de plastic, rezistenta la praf si aer.

Desi covoarele latoase reprezinta cea mai rea alegere pentru persoanele cu alergie la praf, toate covoarele acumuleaza si fac imposibil controlul prafului. In plus, aspiratoarele pot contribui la cantitatea de praf, cu exceptia situatiei cand acestea sunt echipate cu un filtru special de inalta eficienta pentru particulele din aer. Covoarele de mari dimensiuni ar trebui inlocuite cu covorase lavabile peste parchet, gresie sau linoleum. Covorasele utilizate pe podele de ciment favorizeaza dezvoltarea acarienilor si ar trebui evitata.

Reducerea cantitatii de acarieni din casa ar putea necesita noi tehnici de curatare precum si unele modificari ale mobilei pentru a elimina colectorii de praf. Apa este secretul cel mai frecvent pentru indepartarea prafului. Lucrurile care se pot spala ar trebui spalate cu apa la temperaturi ridicate, mai mari de 130 de grade Fahrenheit. Temperaturile mai joase nu omoara acarienii. Daca temperatura apei trebuie setata la o valoare mai mica, lucrurile pot fi curatate in instalatii comerciale care folosesc temperaturi de spalare inalte. Curatarea cu o carpa umeda sau un mop cu solutie uleioasa ar trebui facuta frecvent.

Cea mai buna optiune pentru o persoana alergica la animale de casa, mai ales la pisici, pentru evitarea reactiilor alergice, consta in gasirea altui domiciliu pentru animal. Cu toate acestea, exista unele sugestii care ajuta la scaderea nivelului de alergeni de pisica din aer: spalarea saptamanala a pisicii si pieptanarea ei cat mai frecventa (ideal, acest lucru ar trebui efectuat de catre o persoana care nu este alergica la animale), indepartarea covoarelor si a mobilelor flexibile si folosirea unui aspirator cu un filtru de inalta eficienta si un curatator al aerului din camera. Purtarea unei masti in timpul manevrelor de curatare a casei si a pisicii si tinerea piscii departe de dormitor sunt alte metode care permit multor persoane sa traiasca fericite alaturi de animalele lor de casa.

Substantele iritante, de exemplu chimicalele, pot agrava simptomele alergiei la particulele din aer si ar trebui evitate in masura posibilului. De exemplu, in timpul perioadelor cu niveluri crescute de polen in aer, persoanele cu alergie la polen ar trebui sa evite expunerile inutile la irtanti de tipul spraiurilor de insecte, fumului de tigara, poluantilor din aer si benzinelor sau vopselurilor.

Filtrele si aparatele de aer conditionat

Daca este posbil, o persoana alergica ar trebui sa foloseasca aparate de aer conditionat in interiorul locuintei sau in masina pentru a preveni intrarea alergenilor de polen sau mucegai. Diferite tipuri de dispozitive de filtrare a aerului din fibra de sticla sau placi incarcate electrostatic pot ajuta la reducerea alergenilor produsi in casa. Acestea pot fi asociate sistemelor de racire si incalzire din casa. In plus, dispozitivele portabile care pot fi folosite individual in camere sunt mai ales utile in reducerea alergenilor de animal.

Un specialist in alergii poate recomanda ce tip de filtre ar trebui folosite de un anumit pacient. Inante de a cumpara un dispozitiv de filtrare, pacientul ar trebui sa inchirieze unul si sa-l foloseasca intr-o camera inchisa (de exemplu in dormitor) timp de una sau doua luni pentru a vedea daca simptomele alergice se amelioreaza. Fluxul de aer ar trebui sa fie suficient pentru a schimba aerul din camera de cinci sau sase ori pe ora; de aceea, marimea si eficienta dispozitivelor de filtrare ar trebui determinate in parte de marimea camerei.

Persoanele cu alergii ar trebui sa fie atente la pretentiile exagerate pentru aparatele care nu pot in realitate sa curete aerul. Dispozitivele de curatare a aerului de mici dimensiuni nu pot indeparta praful sau polenul si nici un dispozitiv de filtrare a aerului nu poate preveni bolile virale sau bacteriene ca influenza, pneumonia sau tuberculoza. Cumparatorii de precipitatoare electrostatice ar trebui sa compare nivelul de ozon produs de masina cu standardele federale. Ozonul poate irita cavitatea nazala si caile respiratorii superioare ale persoanelor alergice, mai ales a celor cu astm si pot creste simptomele alergice. Alte tipuri de filtre de aer, de exemplu filtrele HEPA nu elibereaza ozon in aer. Cu toate acestea, filtrele HEPA necesita o presiune adecvata a aerului pentru a forta aerul sa circule prin ele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu