4 mai 2011

Diagnosticarea bolilor alergice

Persoanele cu simptome alergice, carinoreea (nasul infundat) din cadrul rinitei alergice, pot considera la inceput ca au o raceala - dar presupusa „raceala” se prelungeste. Este important sa consultati medicul in cazul oricarei afectiuni respiratorii care se prelungeste peste una sau doua saptamani. 

Cand se presupune ca simptomele sunt cauzate de o alergie, pacientul trebuie sa consulte un medic care va stabilii diagnosticul si tratamentul adecvat. Daca istoricul medical al pacientului arata ca simptomele reapar in aceeasi perioada in fiecare an, medicul specialist va considera ca este vorba despre un alergen sezonier (ca polenul). Medicii specializati in acest sens recunosc modelul potentialilor alergeni frecventi in timpul anumitor sezoane si asocierea dintre aceste modele si simptomatologie. Istoricul medical sugereaza care sunt alergenii mai frecvent implicati. Medicul va examina de asemenea membranele mucoase, care frecvent sunt tumefiate si palide sau albastrui la persoanele cu afectiuni alergice.
1. Testele cutanate
Doctorii folosesc teste epidermice pentru a determina daca pacientul are anticorpi IgE la nivel cutanat care vor reactiona cu un antigen specific. Medicul va folosi dilutii ale extractelor de alergene de tipul prafului de casa, polenurilor sau a mucegaiurilor frecvent intalnite in locuinte. Extractul fiecarui tip de alergen este injectat subcutanat sau este aplicat pe o zona cutanata zgariata sau la nivelul unei punctii efectuate la nivelul bratului sau toracelui posterior. Testele cutanate reprezinta o modalitate de a masura nivelul anticorpilor IgE la un pacient. In cazul unei reactii pozitive, va aparea o zona mica, elevata, rosie (denumita papula) inconjurata de eritem (denumit rash). Dimensiunea papulei poate fi un important criteriu de diagnostic pentru medic, dar o reactie pozitiva nu demonstreaza ca un anumit polen este cauza simptomelor pacientului. Desi o asemenea reactie indica faptul ca anticorpii IgE la un antigen specific sunt prezenti la nivel cutanat, simptomele respiratorii nu sunt intotdeauna prezente.

2. Testele sanguine
Desi testarea cutanata este cea mai sensibila si mai putin costisitoare modalitate de a identifica alergia la pacienti, anumiti pacienti, de exemplu cei care prezinta afectare cutanata generalizata ca eczema, nu ar trebui testati prin aceasta metoda. Exista alte teste diagnostice care folosesc o mostra sanguina de la pacient pentru a detecta nivelul de anticorpi IgE la un anumit alergen. Acest tip de testare se numeste RAST (testul radioabsorbtiei alergenelor), care poate fi efectuat chiar daca pacientul prezinta eczema sau daca pacientul a luat medicamente care interfera cu testarea cutanata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu