4 mai 2011

Medicamente impotriva alergiilor

Pentru persoanele care considera ca nu pot evita adecvat alergenii din aer, simptomele pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor. Medicamentele care pot fi prescrise de catre medicul specialist includ antihistaminice si topice nazale pe baza de corticosteroizi-fiecare putand fi folosit separat sau combinate. Exista foarte multe antihistaminice si decongestionante nazale disponibile fara prescriptie medicala.

1. AntihistamineleDupa cum spune si numele, un antihistaminic blocheaza efectele histaminei, care este eliberata de mastocite in tesuturile corpului si care contribuie la simptomele alergice. Timp de multi ani, antihistaminele s-au dovedit utile in ameliorarea stranutului si a pruritului de la nivelul cavitatii nazale, faringelui si ochilor, si in reducerea edemului nazal si a rinoreei. Multe persoane care iau antihistaminice prezinta o serie de efecte adverse: somnolenta si pierderea coordonarii si starii de veghe. La copii, asemenea efecte adverse pot fi interpretate ca tulburari de comportament. Cu toate acestea, in timpul ultimilor ani, au devenit disponibile pe baza de prescriptie o serie de antihistaminice care produc mai putine efecte adverse. Aceste antihistaminice nesedative sunt la fel de eficiente ca si alte antihistaminice in prevenirea simptomelor induse de histamina, dar fac acest lucru fara a produce somnolenta. Cu toate acestea, unele din aceste antihistaminice nesedative pot avea efecte adverse serioase, mai ales daca sunt administrate impreuna cu alte medicamente. Pacientul va trebui intotdeauna sa comunice medicului curant medicamentele pe care le mai ia.

2. Topicele nazale steroidiene Aceste medicamente nu ar trebui confundate cu steroizi anabolizanti, care sunt uneori folositi de atleti pentru cresterea masei musculare si care pot avea efecte adverse destul de grave. Topicele nazale steroidiene sunt medicamente antiinflamatorii care opresc reactiile alergice. Pe langa alte efecte benefice, ele reduc numarul mastocitelor de la nivelul cavitatii nazale, secretiile si edemul nazal. Combinatia dintre antihistaminice si steroizi nazali este o modalitate eficienta de tratare a rinitei alergice, mai ales la persoanele cu rinita alergica severa sau moderata. Desi topicele nazale steroidiene pot avea efecte adverse, sunt sigure daca sunt administrate in dozele recomandate. Unii dintre agentii mai noi sunt chiar mai siguri decat produsele mai vechi.

3. Cromolinul de sodiu Cromolinul de sodiu pentru rinita alergica este un spray nazal care la anumite persoane ajuta la prevenirea reactiilor nazale inca de la inceput. Daca este administrat ca spray nazal, poate inhiba sigur eliberarea de substante chimice de tipul histaminei de la nivelul mastocitelor. Are putine efecte adverse cand este folosit tintit si chiar ajuta semnificativ unii pacienti cu alergii.

4. DecongestionanteleUneori prin restabilirea drenajului cailor nazale se pot ameliora simptome de tipul congestiei, secretiilor excesive si disconfortului de la nivelul ariilor sinusale care pot fi produse de alergiile nazale. Aceste sinusuri sunt niste spatii goale pline cu aer localizate la nivelul oaselor craniului care inconjura cavitatea nazala. Medicul ar putea sa recomande folosirea decongestionantelor orale sau nazale pentru reducerea edemului impreuna cu un antihistaminic care controleaza simptomele alergice. Cu toate acestea, sprayurile si picaturile nazale decongestionante eliberate cu sau fara prescriptie medicala nu ar trebui folosite mai mult de cateva zile. Daca se folosesc perioade mai mari, aceste medicamente pot determina o tumefiere mai mare a cailor nazale.

Imunoterapia

Imunoterapia, sau efectuarea unor serii de injectii cu alergeni, este singurul tratament disponibil care are sanse sa reduca simptomele alergice pentru o perioada mai lunga de timp. Pacientii primesc injectii subcutanate (sub tegument) cu concentratii crescute de alergen la care sunt sensibili. Aceste injectii reduc cantitatea de anticorpi IgE de la nivel sanguin si determina organismul sa secrete un anticorp protector denumit IgG. Multi pacienti cu rinita alergica vor prezenta o reducere semnificativa a simptomelor de febra a fanului si in necesarul de medicatie in urmatoarele 12 luni de la inceperea imunoterapiei. Pacientii care beneficiaza de imunoterapie, o mai pot efectua inca timp de trei ani si apoi se va incerca oprirea ei. Desi foarte multi pacienti sunt capabili sa opreasca injectiile cu rezultate bune pe termen lung, unii prezinta agravare dupa intreruperea imunoterapiei. Aceasta tehnica va deveni o metoda de tratament din ce in ce mai eficienta, pe masura ce se vor sintetiza alergeni de mai buna calitate pentru imunoterapie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu