Cancerul la sân, ovare, prostată şi cel gastrointestinal va fi depistat în 6 minute cu ajutorul unui senzor inventat de o româncă, prof. dr. Raluca Ioana van Staden. România va fi prima ţară care va utiliza acest test extrem de ieftin!
Prof. dr. Raluca van Staden este inventatoarea unui senzor care depistează cancerul în doar şase minute, descoperire care a fost premiată cu aur la Geneva în 2010. Este vorba despre un senzor care depistează prezenţa celulelor canceroase în organism şi va fi utilizat în premieră la nivel mondial, în spitalele din România. Momentan, acest senzor va putea depista în stadii incipiente (atunci când simptomele nu există încă) cazurile de cancer mamar, ovarian, prostatic şi gastrointestinal, urmând ca cercetările să se extindă şi asupra celorlalte tipuri de cancer.
"Din păcate finanţarea ne-a permis doar abordarea a 4 tipuri de cancer, biomarkerii sunt foarte costisitori şi toate testele care trebuie să se facă în timp necesită o cantitate destul de mare. (...) Ne dorim foarte mult să abordăm şi leucemiile, pentru că acestea au o evoluţie foarte rapidă în corp, cât şi alte cancere", explică prof. dr. Raluca-Ioana vad Staden într-un interviu acordat site-ului Hotnews.ro
"Din păcate finanţarea ne-a permis doar abordarea a 4 tipuri de cancer, biomarkerii sunt foarte costisitori şi toate testele care trebuie să se facă în timp necesită o cantitate destul de mare. (...) Ne dorim foarte mult să abordăm şi leucemiile, pentru că acestea au o evoluţie foarte rapidă în corp, cât şi alte cancere", explică prof. dr. Raluca-Ioana vad Staden într-un interviu acordat site-ului Hotnews.ro
Ce presupune testul de depistare a cancerului?
Se foloseşte un senzor care are mărimea unui vârf de ac, se pune o picătură de sânge sau de salivă şi în mai puţin de şase minute poţi să descoperi dacă ai celule canceroase în organism.
„Senzorul are mărimea unui vârf de ac. În acest moment este înglobat într-o microcelulă în care se pune o picătură de sânge sau de salivă. Răspunsul se obţine rapid, în mai puţin de şase minute. Mecanismul special de funcţionare se datorează utilizării unor materiale nanostructurate pentru construcţia senzorului", a explicat pentru Adevărul, prof. dr. Raluca Ioana van Staden.
Senzorul costă sub 1 euro şi poate fi refolosit
După cum explică prof. dr. van Staden într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro, senzorul propriu-zis costă sub 1 euro, poate fi reutilizat fără pericol de contaminare de la o persoană la alta, este foarte simplu de folosit şi rezistă mai mult de 6 luni de zile. Anul acesta se va produce şi dispozitivul care va încorpora senzorul care depistează cancerul, urmând ca acesta (n.r. dispozitivul) să fie produs în serie şi să fie disponibil în cadrul institutelor de oncologie. Astfel, România ar fi prima ţară care ar face testare în masă pentru cancer, după cum îşi doreşte şi inventatoarea senzorului.
În lume, există numeroşi cercetători care încearcă să producă astfel de teste de depistare a cancerului, însă niciunul nu a trecut de testele clinice. "Cred că suntem cu un pas înainte faţă de ceilalţi, rămâne ca testele clinice să demonstreze însă. Cine iese primul cu capul sus din testele clinice, probabil va avea prioritate mondială", explică specialista.
Cancerul afectează 1 din 2 bărbaţi şi 1 femeie din 3
Cancerul este una dintre bolile care provoacă cel mai mare număr de decese la nivel mondial. Numărul de bolnavi de cancer creşte simţitor de la an la an. În România, statisticile arată o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 - în 2011. Prin urmare, s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 3000 de cazuri anual din 1994 până în prezent.
În ciuda progreselor medicinei, cancerul este încă o boală incurabilă. Tratamentele existente ajută la prelungirea duratei de viaţă a pacienţilor, îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului pe timpul bolii, dar încă nu s-a descoperit o terapie pentru vindecarea acesteia.
În Uniunea Europeană cea mai des întâlnită formă de cancer în cazul femeilor este cancerul mamar, iar în cazul bărbaţilor este cancerul pulmonar.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu