8 mai 2011

Fitness, stil de viata sanatos

Fitness-ul poate fi un mod de a mentine starea de sanatate, sau un sport de performanta. Fitness-ul in sportul de performanta este legat de agilitatea, puterea si viteza atletului. Conditia fizica buna se poate obtine prin activitate fizica regulata. Efectele fitness-ului sunt: imbunatatirea functiilor cardiaca si respiratorie, cresterea flexibilitatii, cresterea fortei musculare si a rezistentei. 

Fitness-ul, efectuat ca o activitate pentru imbunatatirea starii de sanatate, reduce riscul atacurilor cardiace, cancerului de colon, diabetului sau a hipertensiunii. 


Care este activitatea fizica necesara pentru obtinerea unei conditii fizice bune?
 
Specialistii recomanda : 

- activitate fizica de intensitate moderata timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana sau mai mult
- exercitii fizice intense timp de 20 de minute pe zi, 3 zile pe saptamana sau mai mult. 

Exercitiile fizice intense sunt exercitiile care determina cresterea pulsului (alura ventriculara) la o valoare de peste 70% din maximul ce poate atins. 

Copii si adolescentii trebuie sa aiba activitate fizica de cel putin o ora pe zi. 


Tipuri de activitate sportiva ce imbunatatesc conditia fizica
 
Exista trei tipuri de fitness : 

Flexibilitatea reprezinta abilitatea de a misca articulatiile si muschii la capacitatea lor maxima. Gimnastica ce implica intinderea musculaturii constituie un exercitiu de flexibilitate. 

Fitness-ul de tip aerobic reprezinta abilitatea organismului de a consuma oxigen in mod eficient si depinde de starea inimii a plamanilor si a muschilor. Acest tip de fitness creste cantitatea de oxigen ce ajunge la muschi, care le va permite sa functioneze un timp mai indelungat. Mersul pe jos reprezinta un tip de exercitiu aerobic. 

Fitness-ul de tip muscular creste rezistenta si forta muschilor. Ridicatul greutatilor si miscari ale corpului de tipul flotarilor duc la cresterea fortei musculare. 

Este posibil ca o persoana sa aiba conditie fizica buna dintr-un singur tip de fitness de exemplu aerobic, dar din alte puncte de vedere sa fie doar la inceput (de exemplu flexibilitate sau forta musculara). 


Mentinerea conditiei fizice
 
Se indica un program regulat de exercitii fizice, ce trebuie sa faca parte din programul zilnic de activitati. Se incepe cu un ritm lent si este necesar consultul medicului, in special la persoanele care nu au mai practicat activitate fizica de mult timp sau la cei cu probleme cardiace. 

Activitatea fizica regulata in timpul zilei determina arderea caloriilor si mentinerea greutatii. Sunt indicate activitati minore, de tipul urcatul scarilor sau mersul pe jos pe distante mai mari decat de obicei. Se incearca mersul pe bicicleta cel putin o data pe saptamana. Se pot numara pasii in timpul mersului cu un aparat numit podometru, ce se poate cumpara de la magazinele de articole sportive. Numararea pasilor poate motiva acumularea de mai multi pasi. 

Exercitiile fizice in mod structurat se pot face in cadrul unui club de fitness. Se alege o activitate care face placere si se recomanda ca acea activitate sa varieze pentru a nu aparea plictiseala (aerobic de 3 ori pe saptamana, o plimbare cu un prieten, sau ridicarea de greutati in zile succesive, reprezinta un exemplu de program variat). Se indica sporturile ca volei, baschet, natatie, ciclism. 

Beneficiul general al activitatii fizice il reprezinta imbunatatirea starii de sanatate in general si posibilitatea de a face anumite activitati pentru o perioada mai lunga de timp (jucatul cu copii, dansul, mersul pe jos). 

Expertii au demonstrat cu mai multe ocazii ca fitness-ul reprezinta o masura de sanatate. Un studiu realizat pe 25.000 de voluntari au demonstrat ca activitatea fizica este mai importanta decat greutatea. Persoanele care erau supraponderale, dar aveau o conditie fizica buna au avut un risc mai mic de mortalitate decat persoanele cu greutate normala dar sedentare. 

Conditia fizica imbunatateste starea de sanatate si reduce riscul de aparitie a bolilor. 

Beneficiile pe termen scurt includ : 

- o stare de sanatate crescuta a inimii. Exercitiile fizice solicita inima si o fac sa fie mai rezistenta si mai puternica
- starea de sanatate a muschilor, articulatiilor si sistemului osos. Exercitiile fizice de rezistenta, de tipul ridicatul greutatilor, cresc forta musculara si densitate osoasa. Aceste efecte sunt importante in special la persoanele in varsta pentru prevenirea caderilor si a loviturilor
- arderea caloriilor. Activitatea fizica produce arderea de calorii si mentine o balanta echilibrata intre caloriile ingerate si cele folosite. Atunci cand se fac exercitii fizice regulate, organismul arde calorii atat in timpul activitatii fizice cat si in perioada de repaus. Conditia fizica buna scade procentajul de grasime al organismului si creste forta musculara si tonusul. Procentul de grasime al organismului este determinat genetic, dar este influentat de stilul de viata si activitatile fizice.
Beneficiile activitatii fizice regulate sunt :
- reactia adecvata a organismului la stress. Persoanele care au conditie fizica buna sunt mai putin predispuse la depresii si anxietate dacat persoanele sedentare
- se imbunatateste capacitatea de a adormi si somnul este mai bun
- cresterea energiei
- crestera acuitatii intelectuale - gandire rapida. 


Beneficiile pe termen lung includ reducerea riscului de:
- moarte precoce
- boala coronariana Barbatii sedentari au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta boala coronariana decat cei care au activitate fizica regulata
- atac de cord. Persoanele care fac activitate fizica regulata, ca indicatie in programul de reabilitare cardiaca in urma unui atac de cord au un risc mai mic de a muri prin infarct miocardic

- hipertensiune arteriala Activitatea fizica regulata scade valoarea tensiunii arteriale la cei cu hipertensiune
- diabet zaharat tip II Activitatea fizica regulata scade riscul de aparitie a diabetului tip II prin efectele sale asupra insulinei, consumului de glucide al organismului si mentinerea greutatii
- cancer de colon sau alte tipuri de cancer
- obezitate

Este necesar ca inainte de a face un program de activitati fizice sa se consulte un medic, mai ales pentru persoanele care au boala coronariana, hipertensiune arteriala, boala valvulara cardiaca sau diabet. In cazul persoanelor cu aceste afectiuni medicul va alcatui un program de exercitii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu