4 mai 2011

Cum sa renunti la fumat fara sa te ingrasi?

Cresterea in greutate reprezinta una dintre cele mai folosite scuze pentru a nu renunta la fumat. Cu toate ca beneficiile renuntarii la fumat depasesc cu mult riscul de a lua in greutate, multi dependenti de nicotina prefera sa nu-si puna in pericol silueta si sa fumeze in continuare.

Insa renuntarea la fumat nu trebuie neaparat sa duca la o crestere in greutate. "Cresterea in greutate nu este o regula valabila toti cei care se lasa de fumat. Aproximativ o treime dintre cei care se lasa de fumat intampina probleme cu kilogramele. In medie, greutatea creste cu 2-4 kilograme. Desi aceste kilograme nu bucura pe nimeni, fumatorii trebuie sa nu uite de beneficiile care vin odata cu renuntarea la acest viciu," declara pentru WebMD dr. Scott McIntosh, profesor la Universitatea Rochester din New York si director la Greater Rochester Area Tobacco Cessation Center.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de tutun este cea mai importanta cauza de deces ce poate fi prevenita. Statisticile arata ca in lume sunt fumate aproximativ 20 de miliarde de tigari pe zi.

De ce luam in greutate?


Cresterea in greutate dupa renuntarea la fumat poate fi provocata de doi factori:

  • In primul rand mananci mai mult. Daca te lasi de fumat, vei dori sa inlocuiesti acest obicei si de multe ori se intampla sa fie inlocuit cu mancatul. Avand in vedere ca acum simti mai bine mirosul si gustul, alimentele dulci vor deveni mai atractive pentru tine;
  • Al doilea motiv este ca nicotina creste rata arderilor din organism. Odata cu renuntarea la fumat, organismul nu va arde la fel de multe calorii.


Cum poti avea grija de silueta ta?


Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos in pastrarea siluetei dupa renuntarea la fumat:

1. Pastreaza in bucatarie doar gustari sarace in calorii. Dependenta de nicotina este data si de obiceiul de a pune ceva in gura. Daca schimbi tigarile cu dulciuri bogate in calorii, atunci kilogramele in plus nu trebuie sa te surprinda. Asigura-te ca in jurul tau se gasesc doar gustari sarace in calorii. Opteaza pentru fructe si legume.

2. Consuma cat mai multa apa. Apa consumata inainte si in timpul masei te ajuta sa te hidratezi, iti poate da o stare de satietate si astfel te ajuta sa mananci mai putin. De asemenea, consumul de apa te poate ajuta atunci cand simti nevoia de a pune ceva in gura, in afara de tigari.

3. Opteaza pentru alimente bogate in fibre. Exista studii efectuate care arata ca fibrele ajuta la reducerea apetitului si mentin senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.

4. Portii mai mici. Cercetarile efectuate pana in prezent arata ca folosind farfurii si pahare mai mici, tindem sa manancam mai putin.

5. Stabileste-ti un program de exercitii! Exercitiile fizice te ajuta sa arzi caloriile si sa lupti impotriva dorintei de a fuma. De asemenea, activitatea fizica reduce nivelul de stres, fiind de un real ajutor in lupta impotriva acestui viciu.


Atentie! Fumatul nu afecteaza doar plamanii!


Sistemul cardiovascular. Fumatul creste riscul urmatoarelor afectiuni: tahicardie, cresterea tensiunii arteriale, tulburari de ritm cardiac, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, arterita obliteranta, flebita, accidente vasculare cerebrale. Una dintre consecintele fumatului este ingustarea vaselor de sange care transporta atat oxigen cat si monoxid de carbon.

Sistemul digestiv. Fumatul creste riscul unor anumite tipuri de cancer (incepand de la gura, esofag, stomac, pancreas etc), carii, gingivite, stomatite, colite, enterocolite, ulcere gastro-duodenale, hepatite cronice, diskinezii biliare.

Sistemul endocrin. La femei, fumatul poate duce la sterilitate, cicluri menstruale neregulate si dureroase, menopauza timpurie cu fenomene accentuate de osteoporoza, diferite forme de cancer (mamar sau genital). La barbati afecteaza calitatea spermei si functia sexuala. Cancerul testicular este mai frecvent intalnit la fumatori.

Sitemul respirator. Fumatorii prezinta risc crescut de bronsite, emfizem, pneumonii si infectii respiratorii acute. Fumatul creste si riscul infectarii cu BK si a dezvoltarii unor forme grave de tuberculoza si mortalitate provocata de aceasta afectiune.

Fumatul mai favorizeaza aparitia unor afectiuni precum: boli de piele (in special psoriazis), reumatism cronic deformant, alopecie, gangrene, scaderea imunitatii. De asemenea, fumatul este un factor de risc pentru boala Alzheimer, boli psihice (anxietate, depresie sau schizofrenie), leucemie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu