8 mai 2011

Cum ne planificam activitatea fizica?

Primul stadiu al inceperii activitatii fizice il reprezinta o autoevaluare. Anumite tipuri de activitatea fizica pot fi contraindicate la anumite persoane, de aceea este necesar consultul unui medic in cazul in care sunt factori de risc. 
 
Pot exista anumite bariere care sa impiedice efectuarea activitatii fizice regulate, ca programul incarcat, lipsa unui coleg de fitness sau frica de accidente. 

Se alege o activitate si se incep pregatirile pentru acea ativitate, se studiaza ghiduri ale exercitiilor fizice pentru a determina flexibilitate, conditia fizica sau forta musculara necesare anumitor activitati. 

Se alege o activitate care sa faca placere. Se alege un echipament potrivit pentru acea activitate. 

Obiective

Propunerea unei tinte sau un scop ofera motivatia necesara pentru a incepe si a continua activitatea fizica. 

Se propune un obiectiv pe o perioada de o luna. De exemplu, scopul de a merge timp de 10 minute la pranz trei zile pe saptamana sau de a face intinderi in fiecare dimineata timp de 5 minute. In acesta etapa nu este indicata compararea cu alte persoane, deoarece aceasta comparatie poate produce dezamagiri sau poate duce la cresteri ale ritmului programului ce pot fi daunatoare. 

Se mentine o evidenta a activitatilor fizice facute, de exemplu notarea in calendar sau intr-o agenda a activitatilor fizice facute in plus fata de cele obisnuite ( de exemplu, mersul pe jos in jurul unui bloc sau un joc de fotbal). Ocazional se citesc aceste insemnari pentru a observa progresele. 

Acordarea de recompense. La realizarea unui anumit scop se sarbatoreste victoria si se acorda recompense. 

Motivatie

De cele mai multe ori lipsa motivatiei constituie problema principala in efectuarea de activitate fizica regulata. 

Sunt prezentate mai multe sugestii, printre care: 

- stabilirea motivelor. Este dificila inceperea unei activitati fizice daca nu se cunosc motivele pentru care acea activitate este necesara
- alegerea unui partener de sport. Un partener te poate motiva prin simplu fapt ca se asteapta sa apari la locul respectiv in care trebuie sa efectuati activitatea fizica. De asemenea poate observa progresele si poate stabili programul antrenamentelor. Se alge o persoana care are acelasi nivel al conditiei fizice. Efectuarea de activitati fizice alaturi de cineva cu conditie fizica foate buna poate fi descurajanta. Schimbarea sau adaugarea partenerilor poate fi de asemenea motivanta. 

Pe masura ce activitatea fizica se inteteste este indicat sa se evite anumite greseli:
- mentinerea unei relatii corecte intre dieta si activitatea fizica, incluzand un aport optim de vitamine si minerale
- evitarea greselilor comune cum sunt cele de a face un efort fizic excesiv si de a cumpara echipament pentru un anumit sport inante de a fi sigur ca acel sport este potrivit
- evitarea pierderii rapide in greutate pentru ca acest lucru este daunator pentru sanatate. 

Mentinerea unui stil de viata sanatos
 
Majoritatea efectelor activitatii fizice, cum sunt o energie mai mare sau o stare psihica mai buna, apar dupa mai mult timp de la inceperea activitatii fizice. Unele dintre cele mai importante beneficii apar dupa cativa ani de activitate fizica regulata. De asemena oprirea activitatii fizice regreseaza toate progresele facute. Consecventa reprezinta cel mai mare avantaj pentru starea de sanatate. 


Prevenirea accidentelor si a imbolnavirilor
 
Activitatea fizica reprezinta un beneficiu pentru starea de sanatate, dar este un stress pentru organism. In cazul in care acesta este realizata prea brusc sau fara asigurarea mijloacelor de precautie, activitatea fizica poate crea accidente sau boli. 

Chiar si persoanele care au o conditie fizica buna trebuie sa puna siguranta pe primul loc. Nu trebuie sa se asume riscuri, iar precautiile trebuiesc luate chiar si de persoanele experimentate.
Se indica informarea cu privire la riscurile unei anumite activitati inainte de a o incepe. Eventual sunt indicate lectiile pentru a invata un anumit sport. 

Se indica folosirea echipamentului de protectie pentru activitatea aleasa (de exemplu castile sau genuncherele). Se realizeaza montarea corecta a echipamentelor de protectie.
Exercitiile se incep lent si se creste treptat intensitatea. 

Se acorda o atentie sporita simptomelor aparute in timpul activitatii fizice, de tipul durerilor sau oboselii, atunci cand se incepe o activitate fizica intensa, sau cu intensitate mai mare decat activitatea fizica realizata in mod obisnuit. Tensiunea musculara este obisnuita in cazul unei activitati fizice noi, deoarece durerea poate fi un semn de leziune. In cazul in care apare oboseala este probabil ca ritmul sa fie prea alert. 

Tulburarile ce pot aparea in timpul activitatii fizice sunt:
-deshidratarea, ce poate rezulta din pierderea unei cantitati crescute de apa prin transpiratie si printr-o hidratare necorespunzatoare (nu se beau destule lichide)
- epuizarea datorita caldurii, socul si deshidratarea pot aparea in cazul efectuarii de exercitii fizice intr-un spatiu cu caldura si umiditate crescute
- leziunile datorate hipersolicitarii apar la nivelul unor articulatii sau muschi
- efectuarea de activitati cu intensitate prea mare sau efectuarea de anumite sporturi pot determina aceste leziuni
- astm-ul indus de activitatea fizica poate aparea si la persoanele care nu au avut niciodata un atac de astm
- extenuarea poate aparea in cazul suprasolicitarii fizice. Se insoteste de iritabilitate si de un risc crescut de accidente si boli
- atacul de cord apare destul de rar, dar este o manifestare grava.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu