17 mai 2011

Echinacea

Informatii generale

Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, dar doar 3 dintre ele – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea – sunt folosite in medicina.
Speciile de Echinacea sunt au la origini flori salbatice de pe campurile din Statele Unite ale Americii si Canada, dar in prezent se cultiva si in Europa si unele zone din Asia, precum si in America de Nord.
Bastinasii le foloseau pentru multiple afectiuni, inclusiv muscaturi de insecte si de serpi otravitori. Pe parcursul anilor 1800 Echinacea era o parte esentiala a medicinei americane, iar uzul acesteia s-a extins si in Germania in ultimii ani ai secolului.
Compusii de Echinacea erau vast folositi ca antibiotic pana cand antibiotici sintetici au devinit disponibili, la jumatatea secolului al XX-lea. In anii recenti, Echinacea si-a recastigat popularitatea, probabil din cauza lipsei de medicamente pentru tratarea racelii.
Medicii homeopati nemti au fost primii care a cultivat Echinacea, in loc sa stranga planta salbatica. Redescoperirea beneficiilor Echinaceei prezinta un risc pentru culturile salbatice, din moment ce prezenta cerere depaseste oferta existenta de la crescatori.
Recoltarea neautorizata a plantei salbatice presupune ca unele dintre speciile mai putin cunoscute sunt pe cale de disparitie. Cateva specii de Echinacea au fost trecute pe listele oficiale cu plante pe cale de disparitie si ocrotite prin lege.
Toate speciile de Echinacea prezinta similitudini de baza. Toate sunt plante perene constand intr-o tulpina puternica care sustine o floare mare ca o margareta. In nuante diferite de purpuriu rosiatic, florile au centrul scos in relief acoperite cu puncte ascutite creand impresia de arici.
Atat tulpina, cat si frunzele sunt acoperite cu puf. Diferitele specii de Echinacea pot fi deosebite prin forma frunzelor, inaltimea plantei si culoarea si marimea florii. Echinacea angustifolia are un gust puternic amar care produce o senzatie intepatoare cand vine in contact cu tesuturile din interiorul gurii.
In medicina se folosesc numeroase parti ale diferitelor specii de Echinacea. Cel mai des se folosesc radacinile de la plantele care au cel putin 3 ani. Florile, frunzele si tulpinile pot fi taiate in timpul verii cand plantele de 2 – 3 ani sunt in plina inflorire. Adesea numite parti “aeriene” – deasupra solului-, ele sunt uscate pentru ceaiuri si extracte.
Uneori, plantele taiete proaspat sunt zdobite pentru a se face suc. Echinacea in stare proaspata poate contine anumite substante chimice care dispar dupa ce planta se usuca. Unii specialisti recomanda ca sucul proaspat de Echinacea sa fie refrigerat pentru a diminua pierderea compusilor active.

La ce ne foloseste?

Echinacea actioneaza ca un stimulent pentru sistemul imunitar prin diverse metode printre care si cresterea producerii de anumite celule albe din sange si intarirea peretilor celulari astfel incat bacteriile si virusii sa nu intre atat de usor in celule.
Probabil ca este cel mai bine cunoscuta pentru prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, precum raceli si gripe. Au fost efectuate studii pe oameni pentru a aprecia eficienta echinaceei pentru aceste afectiuni, dar nu sunt relevante – unele au descoperit efecte antivitale semnificative, iar altele nu au descoperit nici o diferenta intre Echinacea si placebo (pilule de zahar inactiv).
In plus, rezultatele studiilor sunt greu de comparat deoarece s-a folosit o gama larga de produse, intensitati, doze si metode de tratament. In general, totusi, daca sunt administrate atunci cand apar primele simptome, produsele din Echinacea pot reduce perioada in care gripa si raceala sunt instalate. Luand Echinacea se diminueaza si severitatea infectiilor respiratorii virale, dar nu le si previne.
Efectele acestei plante de intarire a sistemului imunitar au fost intens studiate si asupra pacientilor ce sufera de cancer si SIDA. In Europa, Echinacea administrata intravenos a fost utilizata ca tratament ajutator in unele cazuri de cancer. Nu mai este utilizata atat de intens din cauza efectelor secundare asociate cu folosirea ei. Mai mult, nu au existat concluzii concrete cum ca ar fi cu adevarat eficienta.
Unii cercetatori sunt de parere ca si aceasta stimulare a sistemului imunitar poate cauza un progres mai rapid al cancerului si al SIDA, in timp ce unii o considera utila in tratarea acestora.
Unele dovezi preliminare din alte studii clinice arata ca Echinacea are efecte antivirale si antifungus, contribuind la lupta impotriva infectiilor. Pana la aparitia unor noi dovezi Echinacea nu poate fi recomandata pentru niciuna dintre afectiunile grave amintite mai sus.
Echinacea poate avea efecte anti-infectii si anti-inflamatorii, de aceea a fost folosita in tratarea unor afectiuni ale pielii precum eczema si psoriazis. A fost inclusa si in alte produse pentru alinarea unor afectiuni precum hemoroizi si muscaturi de insecte. Cateva dovezi actuale rezultate in urma unor studii pe animale arata ca preparatele din Echinacea pot proteja pielea impotriva actiunii soarelui.
In cazul in care pacientii sufera de boala lui Crohn, scleroza multipla, artrita reumatica, lupus sau diabet grad I nu este indicata administrarea produselor pe baza de Echinacea.

Precautiuni

Foarte putine informatii sunt disponibile despre cum ar putea afecta consumul de Echinacea fetusul, bebelusul sau copilul mic. De aceea , nu este recomandata in timpul sarcinii, in timpul alaptarii sau in copilarie.
Echinacea apartine aceleiasi familii de plante care include crizantemele, margaretele si marijuana inferioara. Cei care sunt sensibili la vreuna dintre aceste plante poate fi sensibil si la Echinacea.

La ce efecte secundare trebuie sa fim atenti

Participantii la studii care au luat Echinacea pe cale orala au declarat slabe efecte secundare ocazionale incluzand diaree si greata. In unele studii, aparitia urticariei a fost mai des asociata cu administrarea de Echinacea decat cu cea de placebo.
Echinacea angustifolia poate provoca o senzatie de amareala sau de usturime in gura.
Un studiu recent pe copii intre 2 si 11 ani a demonstrat ca cei care iau Echinacea pe cale orala au facut urticarie de 2,5 ori mai des decat cei care iau placebo.
Forma injectabila a Echinacea este asociata cu friguri, musculatura slabita, durere si iritatie in locul injectarii.

Cu ce interactioneaza?

Deoarece accelereaza functiile sistemului imunitar, Echinacea poate interactiona cu efectele medicamentelor folosite pentru a reprima sistemul imunitar dupa transplantul de organe sau in alte afectiuni.
Pentru ca este distrusa de anumite enzime din ficat, Echinacea poate sa interactioneze cu medicatia care are la baza astfel de enzime. Dintre aceste medicamente fac parte cele administrate impotriva alergiilor, pentru reducerea nivelului ridicat al colesterolului, impotriva cancerului, contraceptive orale etc.
Unele interactiuni dintre produse pe baza de plante si medicamente pot fi foarte severe. Cea mai buna modalitate sa evitati interactiunile daunatoare este sa ii spuneti doctorului/ farmacistului ce medicamente luati, inclusiv cele eliberate fara reteta, vitamine si plante.

Dozaj si administrare

Produsele pe baza de Echinacea pot fi luate oral sub multe forme: parti “aeriene” (flori, frunze si tulpini) uscate si proaspete, radacini proaspete si uscate, tablete, capsule, suc, ceaiuri, extracte si tinctuie. Adesea, diferite specii de Echinacea sunt combinate intr-un singur produs. Este des intalnita contaminarea accidentala sau intentionata cu alte plante.
Dozajul variaza foarte mult in functie de afectiunile care trebuie tratate si produsul variat. Persoanele care decid sa ia Echinacea trebuie sa urmeze cu strictete instructiunile de pe ambalaj.
In prezent, Echinacea este disponibila sub forma de creme, lotiuni, ape de gura, unguente, paste de dinti. Ocazional, este adaugata la produsele cosmetice pe post de ingredient nedovedit impotriva imbatranirii. Preparatele din Echinacea pot fi aplicate cat de des este necesar. Totusi, instructiunile de pe ambalaj trebuie urmate.
In Romania nu este disponibila Echinacea sub forma intravenos sau injectabila.
Desi nu s-a dovedit a fi eficienta, produsele pe baza de Echinacea sunt printre cele mai des folosite produse pe baza de plante.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Salutare!
De unde as putea sa cumpar seminte de Echinacea angustifolia var. angustifolia?
As dori sa o cultiv in scopuri medicinale si de aceea doresc acest soi!

Trimiteți un comentariu