21 mai 2011

Musetelul

Odata cu cresterea interesului populatiei pentru terapia alternativa, multe terapii vindecatoare aliate si-au castigat popularitate. Canalele media le-au intampinat pe unele cu caldura, iar pe altele le-au blamat.
Aromaterapia este una dintre terapiile care, cu ajutorul canalelor media, primeste multa publicitate pozitiva. Multi oameni o accepta si numarul practicantilor creste rapid zi de zi. Odata cu cresterea popularitatii aromaterapiei si afacerile bazate pe uleiuri esentiale au luat avant.
Dintre toate uleiurile esentiale musetelul este cel mai cautat de toata lumea. Mirosul sau dulce incanta pe toti si are efecte calmante pentru muschii obositi.
Cel mai de calitate musetel provine din Delta Nilului – Egipt. Din musetel se obtine un placut ceai aromatic cu gust de fructe, accentuat de zahar sau miere. Este baut deseori pentru diminuarea unor probleme de sanatate de la dureri de dinti pana la nervozitate. Musetelul s-a dovedit a fi benefic in alinarea durerilor de cap si este o planta relaxanta naturala foarte cunoscuta pentru cei care sufera de insomnie.
In multe cercuri musetelul este considerat a fi un ceai ce favorizeaza somnul datorita proprietatilor sale naturale, insufland moleseala. Ajuta, de asemenea, si in tratarea bolilor digestive prin calmarea stomacului si a nervilor.
Numele din botanica al acestei plante este Matricaria, derivat din termenul latin “matca/uter”, deoarece pe vremuri a fost folosit pentru tratarea unor afectiuni ale femeilor. Musetelul deriva si din vechea greaca si se traduce “mar de pamant”, asta referitor la aroma de fructe.
Precum multe ceaiuri si plante, musetelul trebuie consumat fara a adauga lapte, dar asta nu exclude adaugarea de miere, lamaie, tei, scortisoara, etc. Amestecul de musetel cu menta administrat timp de 2 saptamani, 5 cesti pe zi va vor ajuta la eliminarea substantelor care produc spasme musculare si inflamatii.
Adaugand cateva picaturi de ulei de musetel in apa pentru baie va vor elibera de tot stresul zilnic. Daca le adaugati in baia de dimineata, atunci asteptati-va sa fiti binedispus si energic toata ziua. Folosind un deodorant de camera cu aroma de musetel va adauga o ambianta placuta intregii case. In acelasi timp ajuta la intarirea parului si rezolva probleme ale podoabei capilare.
Musetelul este tonic, bitter, stimulator, aromat, analgezic, antispasmodic si medicament pentru stomac. Este folosit in general pentru uz extern pentru a grabi vindecarea si a trata inflamatiile, iar cu uz intern pentru tratarea febrei, derajamente stomacale, anxietatea si insomnia. Se foloseste si in compozitia sampoanelor pentru luciul oferit parului.
Studiile clinice au aratat clar ca musetelul are un slab efect sedativ cand este administrat sub forma de ceai. Testele pe animale au demonstrat ca uleiul volatil de musetel, administrat pe cale orala iepurilor cu probleme la rinichi, au normalizat caracteristica uremica. Acest lucru demonstreaza ca musetelul se poate folosi in afectiunile rinichilor.
S-a dovedit ca musetelul este folositor si in reducerea inflamatiilor in cazul artritei. De asemenea, relaxeaza muschii incordati ai intestinelor.
Musetelul este, in general, considerat sigur si nontoxic. Efectele secundare sunt rare. Nu folositi tinctura sau ulei esential de musetel pe timpul sarcinii. Musetelul poate creste efectele anticoagulante. Nu trebuie luat impreuna cu medicamente sedative sau alcool.
Cei care sunt alergici la rugina sau la alte plante din familia Asteraceae trebuie sa evite musetelul. Acesta poate interveni in coagularea sangelui, deci nu il folositi impreuna cu aspirina sau alte substante care au proprietati anticoagulante. Unora le poate provoca moleaseala. Iar in cantitati mari poate cauza stare de voma si gaze vomitative.
Musetelul este o adevarata comoara. Folositi-l cu grija si va va aduce numai beneficii. Asa cum a fost folosit timp de secole cu rezultate spectaculoase si de acum incolo va fi la fel de mult utilizat, mai ales ca in fiecare zi se descopera o noua utilitate pentru el.

1 comentarii:

Zamfir spunea...

Cele mai grozave ceaiuri antioxidante:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/05/31/cele-mai-grozave-ceaiuri-medicinale/

Trimiteți un comentariu