16 mai 2011

Nuca de cocos


Cocosul este un arbore tropical prin excelenta, probabil originar din sud-estul Asiei. S-a intins pe suprafata globului pamantesc datorita fructului sau, nuca de cocos, fruct de o rezistenta uimitoare, ce inchisa perfect intr-o coaja dura, supla, etansata, ce transporta 1/2-1 litru de apa necesar germinarii si o migdala bogata ce va fi digerata de noua plantuta. 
Cocosul nu este un arbore real. Trunchiul sau este un bat care se alungeste, dar nu se ingroasa prin cercuri concentrice, ci dimpotriva, cu cat se lungeste mai mult, cu atat devine mai subtire. In mijlocul panasului de frunze, se gaseste inima cocsului: nuca de cocos.
Nuca de cocs evolueaza: cand e foarte tanara, este goala. Apoi coaja sa se intareste si cavitatea interioara se umple cu un lichid transparent. Isi face aparitia albumenul, un strat moale ce seamana cu albusul de ou. In acest stadiu nuca este verde, lichidul (apa de cocos) este usor dulceaga, un pic intepatoare, perfecta ca bautura. Maturarea se termina cand albumenul se ingroasa si este plin de ulei.
Compozitia chimica si proprietatile nucii de cocos
Invelisul nucii verzi, extrem de astringenta are mult tanin. In acest stadiu, compozitia apei de cocos este urmatoarea:
  • 93,5% apa
  • 2% glucoza
  • 4% fructoza
  • urme de inulina, proteine
  • o cantitate foarte mica de saruri minerale
Este un lichid steril, aproape isotonic, care poate inlocui serumul fiziologic intr-o perfuzie intravenoasa, usor diuretic. La maturitate, migdala proaspata, incarcata de lipide, are in medie:
  • 40 à 50% apa
  • 4% proteine
  • 30 à 40% lipide
  • 4% de glicude
  • 10% de celuloza
  • minerale
  • vitamina C si B in catitati mici.
Migdala coapta si uscata este cea care ne da uleiul de cocos. Compozitia sa inseamna acizi grasi. La o temperatura inferioara celei de 25 de grade, uleiul se transforma in unt de cocos.
Mod de folosire
In toate tarile tropicale se foloseste laptele de cocos, o emulsie de ulei in apa de cocos. Intr-o cantitate mica, acest “lapte” este digestiv si comod de folosit cu o gramada de platouri: cruditati, peste, carne, salata de fructe, patiserie. Pe stomacul gol, este un laxativ delicat, un purgativ pentru anumite persoane.
Uleiul de cocos poate fi extras si acasa. Aromatizat cu esente de flori sau parfumuri, acest ulei este exceptional pentru piele, calmand eczemele, arsurile solare, infrumusetand parul. Este perfect pentru ingrijirea parului, a pielii in general.
Apa de cocos este un diuretic foarte bine suportat.

1 comentarii:

Anonim spunea...

da e super gustoasa buna,yummy yam yammy yam,exactamente dai gaura la nuca si lasi sa se scurga lichidul,pofta buna,poti adauga si la mancare ,laptele de nuca de cocos este mai bun la gust decat apa ,Apa de cocos , denumita si apa vietii, este lichidul extras din interiorul nucii de cocos . Cel mai mare beneficiu pentru sanatate pe care il are apa de cocos este continutul mare de potasiu, aproape de 2 ori mai mare decat cel al bananelor. Acesta minerala ajuta la reglarea tensiunii arteriale, prin neutralizarea efectelor stimulatoare ale sodiului.

Apa de nuca de cocos contine doar 160 mg de sodiu, iar acest lucru la randul sau, ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor de inima.Consumul APEI DE COCOS are multiple beneficii:

- contine zaharuri multiple, electroliti si minerale (calciu, fier, mangan, magneziu, zinc) care hidrateaza corpul.
- este o sursa foarte buna de vitamina B.
- sursa naturala de potasiu
- ajuta la revitalizarea organismului, la eliminarea pietrelor de la rinichi si fiere, reduce febra, echilibreaza organismul la nivel nervos si emotional, ajuta la detoxifierea ficatului.
- este una dintre cele mai pure bauturi, fara grasimi
- calmeaza durerile de stomac si reduce senzatia de voma.
- hidrateaza
- saraca in calorii
- recomandata la orice varsta
- esentiala pentru iubitorii sportului
- vegetala- fara gluten

Apa de cocos componente biologice, cum ar fi aminoacizii, enzime, minerale, acizii grasi face ca aceasta bautura sa fie foarte bine echilibrata.

Trimiteți un comentariu