15 mai 2011

Sfaturi pentru dinti sanatosi

Dintii puternici sunt o binecuvantare si este foarte important sa aveti grija de ei asa cum trebuie, pentru a va asigura ca va veti bucura cat mai mult timp de placerea mestecarii mancarii. Cariile dentare reprezinta cauza comuna a slabirii dintilor.  O rutina adecvata si regulata a ingrijirii dintilor poate asigura niste dinti puternici si sanatosi.

Pentru a avea dinti frumosi, sanatosi, puternici si pe o perioada cat mai lunga de timp, urmati sfaturile urmatoare:


Asigurati-va ca nu duceti lipsa de minerale precum calciu si fluor

Calciul este foarte important pentru a intari oasele. Nu numai asta, dar joaca si un rol important atunci cand cresc dintii de adult. Din moment ce varsta de 9-10 ani este cruciala pentru dezvoltarea oaselor si dintilor,  este foarte important sa asigurati o rezerva adecvata de calciu.
In plus, fluorul este si el foarte important pentru a preveni aparitia cariilor. Daca nu asimilati suficient fluor din apa pe care o beti, atunci trebuie sa va spalati pe dinti cu o pasta de dinti care contine fluor. Acest lucru va va oferi dintii puternici de care aveti nevoie.


Periajul dintilor, in mod adecvat si zilnic

Spalarea dintilor de 2 ori pe zi (dimineata si seara) este extrem de importanta pentru a-i mentine puternici. Tousi, trebuie urmate anumite metode de periaj adecvat, pentru a fi siguri ca tot tartrul si toate particulele de mancare sunt eliminate, pentru ca daca nu sunt, se vor transforma in acid, care va duce la aparitia cariilor dentare. Folositi intotdeauna o periuta delicata si o pasta de dinti usoara cu fluor, pentru a nu rani gingiile.


Clatirea

Clatirea este si ea importanta pentru a avea dinti sanatosi si puternici. Ar trebui facuta o data pe zi, pentru distrugerea tuturor bacteriilor si indepartarea respiratiei urat mirositoare. Cautati o apa de gura care sa contina un agent antibacterian si fluor si luati cantitatea prevazuta pe ambalaj. Plimbati-o prin gura timp de 30 de secunde si apoi scuipati-o. Atentie, apa de gura nu trebuie inghitita! Facand acest lucru zilnic va veti intari dintii, deoarece bacteriile sunt eliminate, nemaiputand sa cauzeze carii.


Mancati o dieta echilibrata

Asigurati-va ca dieta voastra contine nutrientii necesari pentru dezvoltarea dintilor. In afara de calciu si fluor, nutrienti precum proteine si fosfor sunt foarte importanti pentru dintii puternici. Alegeti laptele si branza, pentru ca sunt bogate in elementele de care dintii au nevoie. Evitati alimentele bogate in zahar, pentru ca vor ramane pe dinti si vor contribui la aparitia cariilor dentare. Sau, imediat dupa ce consumati astfel de alimente, spalati-va pe dinti. Studii recente au demonstrat ca ceaiul negru, consumat regulat, ajuta la suprimarea dezvoltarii cavitatilor care cauzeaza bacteriile.


Vizitati-va dentistul

Nu uitati sa va consultati medicul stomatolog pentru o vizita regulata la fiecare 6 luni. Majoritatea problemelor dentare nu este dureroasa sau vizibila, decat atunci cand devine foarte avansata. Asa ca, daca mergeti la un control periodic veti detecta din timp problemele si va veti mentine dintii intr-o stare buna de sanatate.

2 comentarii:

Anonim spunea...

brava.vad si eu intr-un loc pe cineva care spune ca e bine sa te speli doar dimineata si seara...daca te iei dupa astia care fac pasta de dinti trebuie sa te speli dupa fiecard respiratie, sa stai toata ziua cu clabuci la gingie.
cat despre alimentele bogate in zahar, sunt de evitat, dar nu pentru dantura - pentru asta exista apa gura sau guma de mestecat fara zahar , orbit si care mai e / ci pentru ca aduce in organism niste compusi nocivi

dinti albi spunea...

Foarte bun si educativ acest articol!Din pacate in Romania igiena orala este destul de precara asa ca acest articol este binevenit!
Multumesc!

Trimiteți un comentariu