1 mai 2011

Duşul zilnic îţi distruge pielea

Ştii că fumatul, alcoolul, alimentaţia plină de grăsimi ne pot îmbolnăvi organismul. Dar nu cred că te gândeai la faptul că duşul zilnic sau clătirea gurii după spălatul pe dinţi pot să-ţi dăuneze în vreun fel. Iată ce alte obiceiuri zilnice îţi fac rău!

Specialiştii britanici ne dezvăluie cum ne facem rău în fiecare zi. Descoperă care sunt cele şapte obiceiuri pe care le ai în rutina zilnică, dar la care nici nu te gândeai că îţi fac rău, după cum scrie DailyMail.co.uk

 

1. Duşul efectuat zilnic

Apa fierbinte, săpunurile prea agresive înlătură uleiurile naturale de la nivelul pielii care au rolul de a o proteja de factorii externi. Astfel, pielea este tot mai uscată, cu tendinţa de a se crăpa şi foarte predispusă infecţiilor. "Majoritatea oamenilor se spală mult prea mult. Folosirea apei fierbinţi combinată cu săpunuri agresive poate distruge uleiurile pielii, provocând uscarea, crăparea şi chiar infectarea acesteia. Pentru mulţi dintre noi duşul zilnic nu este necesar. Dacă totuşi acest gând te înspăimântă, încearcă să foloseşti apă mai rece", recomandă Nick Lowe, medic dermatolog la clinica Cranley din Londra.


2. Opt ore de somn pe noapte

"Omul a evoluat în aşa fel încât poate avea un stil de somn fragmentat. Somnul de 15 minute în timpul zilei poate fi echivalentul unei ore de somn pe timpul nopţii", spune Jim Horne, cercetător la Universitatea de Cercetare a Somnului din Loughborough. Specialistul spune că nu avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte şi că ele pot să ne obosească mai mult. El le propune persoanelor care obişnuiesc să se trezească în timpul nopţii să recurgă la o activitate relaxantă (cum ar fi cititul) în loc să se streseze că nu pot să doarmă, lăsând astfel la decizia organismului nevoia de somn.


3. Clătirea gurii după spălatul pe dinţi

Te-ai spălat pe dinţi şi ţi se pare normal să te clăteşti ca să nu rămână pasta în gură? Ai spune că da, însă medicul dentist Phil Stemmer te sfătuieşte să te speli pe dinţi fără să umezeşti periuţa şi să nu te clăteşti cu apă la final. "Clătirea curăţă învelişul protector lăsat de pasta de dinţi, iar absenţa acestei operaţiuni ar adăuga câteva ore de protecţie dinţilor", explică specialistul. De asemenea, el nu recomandă spălatul pe dinţi imediat după masă, ci la un interval de o jumătate de oră "deoarece acizii şi zahărul din alimente slăbesc temporar smalţul dinţilor", susţine specialistul.


4. Statul pe toaletă

Toaletele moderne ne determină să stăm într-o poziţie care este total greşită, cercetătorii susţinând că ghemuirea este cea mai normală postură şi cu efecte deosebit de benefice, mai ales în cazul persoanelor care suferă de constipaţie, potrivit unui studiu apărut în publicaţia Digestive Diseases and Sciences. "Plasarea unei trepte sub picioare şi aplecarea înainte poate fi de ajutor persoanelor cu probleme digestive", spune medicul Charles Murray, de la spitalul Royal Free din Londra.


5. Obsesia legată de curăţenia zilnică

Nu sarcinile propriu-zise legate de curăţenie ne cresc tensiunea arterială, ci mai mult stresul legat de lipsa timpului pe care îl avem la îndemână pentru a realiza toate responsabilităţile din casă, potrivit unui studiu recent apărut în publicaţia Psychosomatic Medicine. De asemenea, folosirea frecventă a produselor de curăţare din comerţ poate să crească riscul de a dezvolta astm.


6. Respiraţia incorectă

Avem tendinţa de a umfla pieptul atunci când inspirăm, ceea ce este greşit pentru că partea de jos a plămânilor nu primeşte aer proaspăt. Corect este să inspiri aerul proaspăt fără să mişti pieptul şi să foloseşti stomacul, iar când expiri să încordezi muşchii abdominali, recomandă medicul Neil Shah de la Societatea de Administrare a Stresului.


7. Lipsa mişcării după cină

Dacă iei cina şi te bagi în pat sau te pui pe canapea în faţa televizorului, corpul tău va depune alimentele consumate ca grăsime. De aceea trebuie să faci mişcare măcar 20 de minute după cină şi nu vei mai avea niciun motiv să nu mănânci seara, chiar şi după ora 21:00, explică Claire MacEvilly, nutriţionist la Laboratorul de Cercetare a Nutriţie de la Universitatea Cambridge. "Cheia pentru a nu lua în greutate este să mănânci porţii mici şi regulate", spune specialistul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu